dilluns, 26 de maig del 2014

TREBALL DE SÍNTESI


El gran teatre, "El Liceu"

El dimarts passat, és a dir, el 13 de maig de 2014 vàrem anar a una excursió, que va tenir lloc a Barcelona. Durant aquest reportatge hi hauran explicades les explicacions que ens van donar durant la visita al gran teatre de Barcelona, el conegut com “El Liceu”.
El Gran Teatre del Liceu, popularment conegut simplement com el Liceu, és un teatre d'òpera situat a la Rambla de Barcelona, al núm. 51-59.           
És el teatre d'òpera més gran d'Europa.
Des de la seva inauguració i durant gairebé un segle, el Liceu va ser, a més de la primera sala d'òpera de Catalunya i d’Espanya, el punt de referència, de confluència i d'expansió de la vida artística, social i política de Barcelona. Va ser el termòmetre de les seves etapes d'esplendor, de desenvolupament, de decadència i de les seves inquietuds.

Esdeveniments reconeguts
Aquest gran teatre també ha tingut esdeveniments molt reconeguts, uns d’ells són els següents:
La inauguració del Liceu. Va tindre lloc el 4 d’abril de 1847 amb la funció inaugural d’una simfonia de Joan Melcior Gomis, el drama Don Fernando el de Antequera de Ventura de la Vega, una dansa de tipus andalús titulada “Rondeya”, del músic Josep


Jurch, i una cantata en italià de Joan Cortada amb la música de Marià Obiols.
Un altre esdeveniment, el qual es tràgic. L’incendi del teatre va ser el 14 d’abril del 1861, es va declarar un incendi, que va destruir totalment la sala i l'escenari.       
La reconstrucció, sota la responsabilitat de Josep O. Mestres, dins la tònica del primer edifici, va durar només un any. El teatre es va reobrr el 20 d'abril de 1862.
L’últim esdeveniment més conegut és el següent. La República nacionalitza el Liceu. Al començament de la Guerra Civil (1936-1939), el Liceu va ser nacionalitzat i convertit per les autoritats republicanes en Teatre Nacional de Catalunya, de cara a la seva protecció. El 1939, a l'inici de la dictadura franquista, va retornar als antics propietaris en el mateix règim de sempre.

Les sales més conegudes
Durant les explicacions vam visitar algunes de les sales més conegudes d’aquest teatre.          
El vestíbul. És un vestíbul històric d'estil eclèctic basat en el Renaixement. Ha estat restaurat amb un criteri de funcionalitat i se n'ha respectat l'elegància original. És la millor de les entrades per oferir als convidats el còctel de benvinguda.          
És una sala de 200 m2, en la qual hi caben 200 persones a peu dret, (és a dir, una persona per metre quadrat).

El Saló dels miralls. És la saló que està decorat amb medallons i frases relatives a l'art i al teatre. De planta rectangular, però amb dos xamfrans a les cantonades del fons que donen a la façana de la Rambla. Aquest ha recuperat la seva esplendor després d'una restauració minuciosa. Una sala de descans històrica amb pintures al·legòriques al sostre i textos referents a l'art i a la música és un marc esplèndid per a sopars de gala.        
És una sala de 280 m2, en la qual hi caben 280 persones a peu dret, (és a dir, una persona per metre quadrat).
La sala de projeccions. El Teatre disposa d'una sala de projeccions situada al mig del nou espai comercial del Liceu. Aquesta sala disposa d'un modern equipament audiovisual per celebrar des de rodes de premsa fins a presentacions de llibres o conferències. Està preparada per acollir qualsevol acte cultural o empresarial.

És una sala de 70 m2, en la qual hi caben 43 persones a peu dret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada