dilluns, 14 d’octubre del 2013

ORTOGRAFIA


3. Els signes de puntuació

3.1. El punt

El punt indica una pausa major i s'utilitza al final  d'una oració independent, és a dir, que no està enllaçada sintàcticament amb cap altre. 
  • El punt i seguit: És el que separa dues oracions independents entre si.
  • El punt i a part: És el que marca el fi d'un paràgraf.
  • El punt final: És el que marca l'acabament d'un text.
Ho podrà veure en el següent exemple.

-El clavell o amb el seu nom científic Dianthus és un génere de plantes amb flor de la família de les cariofil·làcies.
La majoria de les espècies es coneixen amb els noms comuns de clavellclavellina o clavellet. Són originaries principalment d'Euràsia amb algunes espècies africanes i una espècies (Dianthus repens) a l'amèrica subàrtica.

3.2. El punt i els signes d'interrogació i d'admiració

Quan el signe d'interrogació (?) i el signe d'admiració o d'exclamació (!) coincideixen amb un punt, aquest s'elimina. En aquest cas, la primera lletra de la frase següent s'escriurà amb majúscula. Ho podràs observar al següent exemple:

- Tinc molta gana! Porto cinc hores sense menjar res.
- Que t'he fet mal? Ha estat sense voler.


3.3. El punt i la coma

El punt i coma indica una pausa mitjana, més llarga que la coma i més curta que el punt. Per això s'utilitza per separar dues oracions completes, però que estan estretament relacionades pel significat. Ho podràs veure al següent exemple:

-Ahir vaig fer moltes coses amb els amics de la classe, primer, vam anar a cinema, a veure una pel·lícula que va ser molt divertida; després vam a anar a prendre un gelat, jo me'l vaig menjar de xocolata; finalment vam anar a fer una volta pel centre de Reus.


3.4. Els dos punts

Els dos punts marquen una pausa mitjana i s'utilitzen principalment per introduir un exemple o una enumeració que explica o aclareix una idea anunciada. Ho podràs veure al següent exemple:

 - Vaig anar al supermercat i vaig comprar: dos paquets de cereals, cinc litres d'aigua, tres llaunes de coca-cola, etc.


3.5. L'abreviatura etc. i els punts suspensius

Els punts suspensius marquen una oració que resta inacabada. Doncs bé, al final d'uuna enumeració inacabada, escrivim punts suspensius o l'abreviatura etc. Però en cap dels cas podem escriure les dues coses alhora. Ho podràs veure al següent exemple:

- Menjava de tot: fruita, verdura, carn ...
-Menjava de tot: fruita, verdura, carn, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada